Suomessa on rokkailtu jo yli kuusikymmentä vuotta, ja tämä näkyy myös erilaisten menomestojen tarjonnassa halki Suomen. Olemme tehneet yleiskatsauksen suomalaisen rock-kulttuurin parhaisiin paikkoihin niin historiallisessa merkityksessä, kuin nykypäivän menovinkkejä ajatellen. Tässä keskitymme tarkemmin muutamiin legendaarisiin yökerhoihin ja klubeihin, jotka ovat jättäneet lähtemättömän jälkensä suomalaisen rock-musiikin historiaan.

Tavastia, Helsinki

Kun puhutaan suomalaisesta elävästä musiikista ja etenkin rock-musiikista, Tavastia on kiistämättä ykkönen. Sen takahuone on toiminut yhtä legendaarisena näyttämönä rock and roll kulttuurin nousulle kuin sen lavakin, josta on ponnahtanut pohjoiselle tähtitaivaalle suurin osa suomalaisista suosikkibändeistä. Tavastia-klubi aloitti säännöllisinä klubi-iltoina suositun tanssipaikka Hämiksen tiloissa lokakuussa 1970. 1970-luku oli progressiivisen ja psykedeelisen rockin kulta-aikaa, mutta 1980-lukua kohti käytäessä punk alkoi vallata alaa ja pystytukkaiset, tiukkoihin revittyihin farkkuihin ja niittikoristeisiin nahkatakkeihin puetut punkkarit hurjine pystytukkakampauksineen alkoivat olla tuttu näky. Punkin rinnalla Tavastian ohjelmistossa vilahteli usein myös jazz-yhtyeitä, joka kielii vahvasti klubin laaja-alaisesta näkökulmasta eri musiikkityylien maailmassa. 1990-luvulla grunge tuli mukaan kuvioihin, ja Suomi-rock koki suuremman yleisön uuden suosion aallon. Tavastian lavalla on nähty sekä aloittelevia kotimaisia bändejä – keikka Tavastialla onkin yksi suurimmista nuorien bändien tavoitteista – että maailmanluokan huippuesiintyjiä.

TVO, Turku

Ensimmäinen rock and roll konsertti järjestettiin Turussa vuonna 1956, ja muutama vuosi myöhemmin Turun varsinaissuomalainen osakunta ry, joka juhlii tänä vuonna huikeaa 90-vuotista taivaltaan, hankki gramofonin ja järjesti tanssit, joiden myötä ensimmäinen meluvalitus tuli seuraavana päivänä. 1960-luvulla TVO:lla järjestettiin muun muassa jazz-konsertteja. Vuonna 1976 saatiin anniskelulupa, ja 1980-luvulla TVO vakiinnutti asemansa kulttuurikeskuksena ja rock-klubina. Vuonna 1928 perustettu TVO onkin merkittävä tekijä suomalaisen rock-musiikin historiikissa, ja se vastaa monista uhista huolimatta, muiden mukana, edelleen turkulaisen rock-skenen eloisasta linjasta.

Yo-talo, Tampere

Tammerkosken kaupunginosassa, entisen pankin tiloissa toimiva Tampereen Ylioppilastalo on vuoden 1967 avajaisistaan lähtien toiminut yhtenä kaupungin ja koko Suomen merkittävämpänä keikkapaikkana. Pitkän historiansa aikana se on toiminut yhtenä manserockin keskeisimpänä keikkapaikkana. Ylioppilaskunta toimi tiloissa aina vuoteen 2013 saakka, josta lähtien se on toiminut muun muassa musiikkiteatteriesitysten näyttämönä.