Rock and roll rantautui Suomeen hamalla 1950-luvulla, jolloin Bill Hayleyn savikiekot tulivat myymälöihin. Tuolla vuosikymmenellä rock and rollin suosio jäi kuitenkin vielä suhteellisen vähäiseksi nuorison keskuudessa, ja laajemman yleisön tietoisuuten rock ponnahti vasta 1960-luvulla. Rock löysi paikkansa nuorison parissa, ja nuorisokulttuuri alkoi kukoistaa. Helsingissä alkoi olla nuorisolle suunnattuja kerhoja illanviettoja varten, jotta nuoret saataisiin pois kadulta notkumasta. Tällaisiin kuului esimerkiksi Hakaniemessä sijainnut Haka-kerho, jossa baarista sai ostaa limsaa ja lavalla live-bändi soitti päivän kuumimpia hittejä. Piirileikkien lisäksi nuorilla oli nyt myös tilaisuus harjoittaa tanssitaitojaan rock and rollin tahtiin.

Ravintola Torvi

Lahdessa avattiin Ravintola Torvi vuonna 1966. Vanhan leipomon ja hevostallin tiloihin avattu lounasravintola kantoi mainetta herkullisesta ruoastaan, mutta iltaisin ruokailijoiden sijaan pöydät valtasivat musiikin ystävät, jotka tulivat paikalle kuuntelemaan DJ:n soittamia tuoreimpia hittejä. Rento ja hämyinen rock and roll -baari veti puoleensa nuorison lisäksi myös boheemia taiteilijakuntaa, elämäntapamuusikoita, ja muita avoimen ja rennon asenteen omaavia ihmisiä. Vuosikymmenten saatossa Ravintola Torven lounaspöydät ovat kaikonneet, mutta hyvä meininki ja musiikki ovat jääneet ja vetävät oman tyylinsä tuntevaa kansaa paikalle yhä edelleen.

1970-luvulla alkoi suomalaisen rockin nousu

Suomalaisen rockin nousu alkoi varsinaisesti vasta 1970-luvulla. Tavastia Klubi aloitti toimintansa viikottaisina klubi-iltoina Helsingissä, ja opiskelijaklubeilla ympäri maan rokki soi ja nuoret tanssivat pöydillä. Oulussa teekkareiden luotsaamalla legendaarisella Rattori-lupilla (italian sanasta ‘trattoria’) DJ:t viihdyttivät nuorisoa niin jatsilla, soulilla, avant gardella kuin purkkapopillakin, kunnes vuosikymmenen toisella puoliskolla klubin vaihtaessa tiloja musiikkityyli vaihtui selkeästi rokimpaan ja live-bändit astuivat lavalle. Rattori-lupin suljettua ovensa lopullisesti Oulun rokkikansa sai uuden kappelin 45 Special -ravintolan muodossa vuonna 1990. Nelivitonen onkin edelleen yksi oululaisten suosituimmista bilemestoista.

Tampereella rock-perinnettä on jo vuodesta 1988 asti ylläpitänyt Pakkahuoneen Tullikamarin klubi, alkuperäiseltä nimeltään Tulliklubi. Tampereen elävän musiikin yhdistys Temu otti tilat haltuunsa tullin jätettyä tilat tyhjäksi, ja viimeisen kolmen vuosikymmenen ajan tiloja ovat vallanneet niin eri esiintyjät ympäri maailman kuin sadattuhannet juhlijatkin. Pakkahuone vetääkin merkittävän 1200 hengen yleisön, ja Klubin tiloihin mahtuu yhtä aikaa 450 riehakasta illanvettäjää.